100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Здравословните ползи на пащърнака

Повечето от вас най-вероятно само са чували за пащърнака, но дори не са го опитвали. Ние решихме да проучим малко повече за този зеленчук и променихме мнението си за него. Да видим дали ще променим и вашето мнение, след като прочетете колко е полезен.

Този зеленчук е много подобен на моркова, но с по-ясно изразен вкус. Все по-често в кулинарията заменя картофите, тъй като е сред най-лесноусвояемите въглехидрати сред кореноплодните зеленчуци, което кара много хора да го предпочитат пред картофите.

Защо обаче е толкова полезен?

1. Полезен за храносмилателната система - зеленчукът е изключително богат на фибри, а знаете колко са полезни те. Помага при запек, лекува киселини, ускорява метаболизма и поддържа храносмилателната система в перфектно здраве.

Заради фибрите понижава холестерола и кръвната захар, а така може да предотврати диабет 2.

2. Полезен е за опорно-двигателната система

Богат е на витамин К, който се включва в клетъчния растеж на тялото. Затова консумацията на пащърнак намалява болките в старите при остеопороза. Препоръчва се и при артрит.

3. Полезен е за кожата

Изключително високо съдържание на витамин С, което го прави добър помощник за поддържането на млада кожа. За да се възползвате максимално от ползите му, направете сок от пащърнак и го втривайте в лицето си с тампонче.

4. Детоксикира и пречиства организма

Кореноплодният зеленчук е много богат на антиоксиданти, които прочистват организма и помагат за процеса на детоксикация. Стимулира и доброто кръвообръщение в тялото.

5. Укрепва мускулите

Пащърнакът е богат на калий, който играе важна роля за укрепването на мускулите. Затова особено важна е консумацията на пащърнак за спортистите. Ако хапвате редовно, няма да имате схващания и мускулни спазми, които могат да бъдат адски неприяни.

6. Предпазва от кръвозагуба

Много високо съдържание на фолиева киселина, заради което е чудесен за бременни. Консумацията на пащърнак намалява риска от вродени дефекти при бебета. Фолиевата киселина още е добра за жените, които страдат от анемия, загуба на кръв, ПМС.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...