100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Защо картофите позеленяват?

Защо картофите понякога започват да имат зеленикав оттенък на кората си? Запитвали ли сте се?

 

За тези от вас, които не знаят отговора на този въпрос, ето го и него.

 

Картофите съдържат два естествени алкалоида – соланин и чаконин. В 125 грама картофи се съдържат от 2 до 15 милиграма от тези алкалоиди.

 

Ако нивата на тези алкалоиди са повече от това, може да дадат горчив вкус на картофа и да доведат до проблеми с храносмилането. Ако степента им е прекомерна, тогава има реална опасност за живота, но случаите наистина са редки.

 

Пришпореният растеж на картофа и излагането му на пряка светлина за дълго време, може да доведе до скачане на нивата на тези алкалоиди и то много скоростно.

Светлината също може да доведе до насищане с хлорофил в кората на картофа, а това автоматично води до позеленяването на кората му.

 

youtube.com 

И накрая – ако се чудите дали може да се консумират картофи със следи от позеленяване на кората, отговорът е да, може. Но задължително трябва да се обелят добре, включително и онези части от вътрешността на картофа, които имат следи от позеленяване.

 

Ако забележите, че зеленият цвят е проникнал твърде на дълбоко, тогава определено е добре да го хвърлите.  

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...