100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често.

Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него.

На първо място хрянът има силно антиоксидантно свойство. Антиоксидантите действат благоприятно на организма, като унищожават свободните радикали от организма – токсини, тежки метали, токсични съединения, които отделят оксиди и застрашават организма. По този начин антиоксидантите предпазват от тежки болести, включително и от рак.

Другото полезно свойство на хряна е, че подпомага на дейността на храносмилателната система, тъй като летливите вещества в хряна стимулират отделянето на слюнка и по този начин стимулират храносмилателните ензими.

Хрянът има още и антисептично свойство. Тоест, хрянът унищожава паразитите и бактериите в организма. Консумирайки хрян, се предпазваме от инфекции и болести и подсилваме имунната си система.

Още едно плюс за хряна е неговото спазмалитично действие върху организма. Хапвайки хрян, намаляваме болките, ако изпитваме такива. Всички тези свойства на хряна го правят един изключително полезен продукт, който трябва да консумираме по-често, макар и лютивичкия му вкус.

Освен всички ползи трябва да ви кажем и за рисковете, които крие консумацията на хрян. Когато режете или стържете хрян, избягвайте контакт с лицето и най-вече очите, защото може да причини възпаление на кожата.

Ако имате по-чувствителна кожа, не рискувайте, а слагайте кухненски ръкавици, когато режете хрян.

Хрянът не трябва да се консумира от:

  • Деца, по-малки от 4-годишна възраст;

  • Бременни и кърмещи могат да консумират, но в малки количества;

  • Хора, които имат проблеми с бъбреците, тъй като хрянът има диуретични свойства.

Ако вече сме ви убедили, че трябва да консумирате хрян, то нека да ви кажем и как да го избирате и съхранявате хряна.

Избирайте корени, които не са наранени и омекнали. По-добре е да купувате по-малки коренчета хрян. Пресният хрян е твърд и има свеж вид. Ако връхчетата на корените са пораснали, това също е знак, че хрянът е постоял известно време в магазина.

Когато купите пресен хрян, съхранявайте в хартиен плик в хладилника. Ако сте се запасили с повече количество, можете да го нарежете и замразите във фризер – така ще си имате за по-дълъг период.  

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...