100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

За Бъдни вечер

Вечерта преди Коледа е една от най-вълнуващите през цялата година. Семейният уют и хубавото настроение изпълват цялата къща на Бъдни вечер.

Това е последният момент, в който имаме възможност да си украсим елхата, ако не сме го сторили вече. Къде иначе добрият белобрад старец ще остави подаръците за нетърпеливите малчугани? 

Приготвянето на празничната вечеря е също толкова вълнуващо. Обикновено с тази задача се захваща най-възрастната жена в семейството, като пазител на народните обичаи.

Тържествената трапеза по канон трябва да е абсолютно постна, тъй като Бъдни вечер е последната от Коледния пост.

Ястията, които слагаме на масата, са нечетен брой - 7, 9 или 11. Най-важно място заема постната погача за Бъдни вечер, от която първо се чупи парче за Света Богородица, след това за къщата, после всеки от семейството получава своето парче, като нетърпеливо започва да търси скритата паричка в него.

Но ако не е във вашето парче, не се ядосвайте – има поверие, че ако тя се падне в парчето, отделено за Богородица или за къщата, то годината ще е добра за всички.

На масата е подходящо да се слагат всякакви храни, които набъбват – боблещаоризпуканки и др. Смята се, че това носи плодородие в къщата. Софрата продължава с постните сармички с кисело зеле. Плънката, освен познатия ориз, съдържа праз лук и сушени сини сливи. Ако имате изсушени пиперки, можете да ги напълните с боб и кромид лук, става прекрасно.

На Бъдни вечер се приготвя и жито. Житото заема важно място в християнските обичаи, както знаем. В десерта се слагат още стафидипортокалови кориорехови ядки и ароматна канела.

Друг десерт за празничната вечеря е вкусният тиквеник.

Тъй като сушените плодове носят своята символика, на Бъдни вечер се приготвя и компот от сушени плодове – ошав.

На празничната софра можете да сложите и пресни плодове, мед с орехи и чесън, който впрочем също е свързан с традициите. Смята се, че чесънът пази семейството от болести.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...