100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Яжте ряпа! Сега ѝ е времето!

Много обичаме пресни салати, но в зимния сезон изборът ни е значително ограничен. Има обаче едни вкусни зеленчуци, на които точно сега им е времето – ряпа, цвекло, моркови, зеле. Всички те са и вкусни, и полезни, а комбинацията на два-три от тях или пък на всичките ни дава страхотни възможности за разнообразяване на салатното меню. Защото, каквото и да сготвим и сложим на масата, прясната салата е задължителна за набавяне на витамини и минерали.

Сега ще си поговорим повече за ряпата. Този зеленчук е малко особен на вкус, но пък тези, които обичат лютичко, със сигурност са му фенове. Ако вие не сте от тях, пробвайте да измивате предварително ряпата, а след това да я консумирате с кисело мляко. Така горчивината намалява значително. Но не и ползите от ряпата.

Ето и какви са те:

Ряпата е изключително богата на витамин С – в 100 грама от лютичкия зеленчук се съдържат около 11 мг витамин С. На своя страна витаминът спомага за усвояването на желязото от организма, което е още един плюс.

Ряпата има антимикробно действие, което е най-силно изразено в по-лютите представители. Освен това съдържа витамини А, В1 и В4.

Консумацията на ряпа стимулира функцията на черния дроб и бъбреците, което е изключитено важно за поддържане на правилно функциониране на организма.

Специално за черния дроб черната ряпа е по-полезна. Чрез редовна консумация на ряпа се укрепват клетките на черния дроб и освен това се предпазват от токсичното действие на вредни вещества.

Черната ряпа подобрява перисталтиката, затова е полезна и в борбата с килограмите. Бялата ряпа има отхрачващо действие и затова при проблеми с дихателните пътища и суха кашлица е добре да се консумира в големи количества.

Ряпата съдържа и големи количества калций, с което укрепва здравината на костите.

Известният проф. Мермерски препоръчва консумацията на прясно изцеден сок от ряпа, ако тя ще се използва с цел лечение. Сокът от ряпа не е много приятен, но пък става значително по-добре, когато се смеси с мед.

Ряпата стимулира и дейността на жлъчката, а също и предпазва от образуване на камъни в жлъчката. Още едно интересно свойство на ряпата е, че консумацията ѝ въздействия върху нервните състояния и може да облекчи стрес, както и да тонизира организма.

Ако сте горд родител на злоядо дете и успеете да го накарате да хапва ряпа (да, наясно сме, че това е равнозначно на „Мисията невъзможна), то можете да сте сигурни, че това ще възбуди апетита на детето.

Внимавайте обаче с консумацията на ряпа, ако имате язва или гастрит. Възбуждането на чревната система чрез ряпата може да не ви се отрази добре.  

 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...