100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вкусни гевречета - колачета за Игнажден - 20 XII

На 20 декември е Игнажден. Не забравяйте, че много важен първият ви гост в къщата.

От това зависи каква ще е цялата следваща година. Ако пък ви се налага да излизате, не изнасяйте нищо от дома, за да не изнесете и берекета с него. А когато се върнете, не бъдете с празни ръце.

В народните вярвания Игнажден е важен ден, тъй като по времето през деня се гадае за цялата година.

Но преди това ще замесим последно едно тесто за колачета със семена, които по традиция се хапват днес. А бройката на празничните гевречета е толкова, колкото са членовете на семейството.

Продукти: От посочените количества излизат 10-12 гевречета.

3 чаена чаши брашно тип 500

1 чаена чаша хладка вода

0.5 кубче мая, ако желаете може да си ги приготвите и със сода, но няма да станат толкова пухкави

2 щипки захар

2 щипки сол

1 супена лъжица олио + малко за намазняване на съда

Маково семе

Сусамово семе

Ленено семе

Забележка: Можете да сложите семена по ваш вкус или да комбинирате два от посочените варианти, свободни сте да интерпретирате.

Маята се разтваря в малко вода, към нея се добавя и захарта и се оставя да втаса. Ако използвате сода, пресейте брашното заеднос нея.

След като втаса маята, сложете и останалото количество вода. Добавете постепенно брашното, солта и олиото и замесете брашно. Трябва да се получи еластично тесто.

Намазнете дълбок съд, сложете тестото в него и го покрийте. Нека втаса така на стайна температура. 

Тестото се разточва леко, слагат се половината семена и се премесва наново. След това се оставя да втаса повторно.

След като е втасало добре, от тестото се оформят гевреци. Можете да разточите тестото на дебела кора и да изрежете с голяма чаша или купичка гевреци (дупката по средата се прави с по-малка чаша). Или пък да откъснете равни части, да ги оформите като фитили и да ги усукате като плитки. Изборът е ваш.

Готовите гевреци се поръсват с останалите семена и се пекат го златисто в умерена фурна.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...