100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Трябва ли да готвим с алкохол и какво придава той на ястията

Има някои наистина трудоемки рецепти, които са в състояние да накарат и най-ревностния почитател на готвенето на извърне поглед с недоволство. Включването на скъпи съставки също е вероятна причина, която може да разколебае недотам запаления кулинар.

 

Тези фактори често провокират въпроса трябва ли да правя това? Такъв е случаят на готвенето с вино. Експертите са на едно мнение по този въпрос - хората не искат да готвят с вино, което не биха пили с удоволствие.

 

Вината за готвене, които се предлагат в магазините, не си струват. Те са наситени със сол и захар, което може да направи ястието ви дори по-лошо. Добре, изключваме ги, но какво да правим с всички видове алкохол, които се срещат в рецептите - бяло вино в соса, коняк в пържолата, ром в тортата и т.н.

 

Понякога това предизвиква усещането, че трябва да имате пълен бар, за да сготвите вечеря. Алкохолите са изработени да имат определени аромати.

 

Уиски и бърбън в храната придават лека сладост на ястието и изтънченост, споделят някои специалисти. Виното придава киселинност, вермутът – билкова нотка, а някои ликьори оставят лека следа на анасон.

 

Когато се включат тези алкохоли в храната, те концентрират вкуса на ястието и го допълват. Задушаването във вино на големи разфасовки месо, обогатява основата на ястието така, както водата не би могла.

 

 

Повечето рецепти за ястия с раци, крем сосове, крем пиле, скариди включват добавянето на шери малко преди сервиране. Шерито си кореспондира със сметановия вкус много умело и придава елегантност на ястието. За всички рецепти, изискващи фламбиране, трябва да се ползват истински (оригинални) алкохоли.

 

Но ако ще правите обикновен сос на тиган, може да си позволите някое по-евтино вино. Трябва да експериментирате! Ако не желаете да използвате алкохоли и искате да регулирате сладостта на дадено ястие, използвайте лимон или оцет.

 

Можете да регулирате наситения вкус като добавите бульон или вода. С креативност и добри продукти като сокове, бульони, екстракти и различни видове оцет, можете да наподобите всеки алкохол.

 

Ето и списък със заместителите, които може да ползвате, ако искате да постигнете почти същия ефект, както ако добавите определен алкохол.

 

Вместо бяло вино – лимонов сок, бял винен оцет, пилешки бульон.

 

За замяна на червено вино използвайте балсамов оцет, сок от грейпфрут, пилешки и или телешки бульон.

 

Вместо шери сложете оцет от шери, лимонов сок или кора от лимон.

 

Бренди и скоч заменете със сок от праскова, круша или кайсия.

 

Вместо ликьор амарето можете да сложите бадемова есенция.

 

Ром може да се замести с екстракт от ванилия.

 

Бърбън се заменя успешно с ябълка.

 

И само още една подробност, която не бива да пропускате - ако смятате да пийвате вино с вечерята, а вече сте добавили такова в нея, добре е то да е същото като това, с което сте готвили. 

 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...