100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Тиквичките - митове, легенди или кой е правилният размер?

Както вече знаете, на тиквичките им дойде времето и нашите клиенти вече имаха шанса да опитат от нашите. Смеем да твърдим, че станаха страхотни и засега обратната ни връзка е точно такава. Вкусни, сочни и полезни.

В интернет обаче се въртят доста митове и легенди по отношение на "правилния размер" за тиквичките - колко големи трябва да са, какъв цвят и ако не ги спазим, край! Когато прочетем някоя от десетките копи-пейстнати статии в различните сайтове за рецепти и храна, оставаме с впечатление, че на пазар се ходи с рулетка. И почваме да мерим - ако тиквичката е над 12 см. дължина - не става!

Бързаме да развенчаем тези митове и легенди, защото от години произвеждаме тиквички и смеем да твърдим, че сме доста добре запознати не само с методите на отглеждане, но и ползите от тях в различните етапи на развитие. 

Първият мит - трябва да купувате тиквичките докато още са зелени. Това изобщо не е вярно. Тиквичката достига пълна зрялост тогава, когато си смени цвета. Ако си купите още зелена тиквичка, тя пак ще бъде вкусна, вероятно ще бъде по-лесна за пържене, но в никакъв случай няма да бъде по-полезна. Защото младата тиквичка съдържа едва 20% от необходимите полезни вещества, които предстои да натрупа.

Има четири вида тиквички, като всички при достигане на зрялост избеляват. И всъщност най-полезни са тогава, когато изсветлят, защото тогава вече са събрали всички полезни вещества

Вторият мит - големите тиквички и тези със семки не са хубави. Един от показателите за зрелостта на тиквичката са именно семките. Тиквичка без семки най-просто казано е недозряла. Тя още не е събрала нужните вещества. Истински зрялата тиквичка вече има семки

Като време, на една тиквичка са ѝ нужни минимум 4-5 дни, за да достигне зрялост. И в масовия случай тя е доста по-голяма от 12-те сантиметра, които срещнахме в интернет.

С други думи - няма лошо, ако предпочитате малки тиквички. Да, те са малко по-лесни за приготвяне. Но ако искате наистина зрели и полезни тиквички, тогава е добре да се насочите към среден и по-голям размер.

Не се страхувайте от семките и не се страхувайте от големината. Те са на ваша страна. А и има страхотни рецепти за големи тиквички. Съвсем скоро ще ви споледим една с бира... :)

Запалихме ли ви любопитството?


 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...