100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Тиквички - цариците на лятото

Вкусни, полезни и лесни за приготвяне

Зучини, или както си знаем ние – тиквички, са любимата храна за лятото. Тиквичките принадлежат към семейство Тиквови. "Изненадващо", нали?

Любопитно е, че големината им може да достигне до един метър, но обикновено растат до половината и дори по-малко. Цветът им варира от много светло до тъмно зелен.

В контекста на кулинарията, тиквичките се определят като зеленчук, което означава, че обикновено се готвят и сервират като основно или предястие.

Ботанически погледнато, тиквичките са неузрелите плодове на растението. Сега малко етимология – думата "зучини", както наричат тиквичките в Австралия, Северна Америка, Скандинавието и Германия, произлиза от италиански - zucchina, означава малка тиква.

Женското цвете е златно на цвят в началото на изникването си, а мъжкият цвят расте директно на стеблото.

И двата цъфтежа са годни за консумация. Най-често се използват за гарнитура или се пълнят по различни начини. В Италия пък ги панират, както и цъфтежа на голямата тиква.

Освен, че са много вкусни, те са и много полезни. Тиквичките са нискокалорична храна, а и се отглеждат сравнително лесно. 

Те съдържат малки количества захар, а това ги прави подходящи за хора, болни от захарен диабет. Ниското съдържание на целуоза в тиквичките пък ги превръща в чудесен лек при смущения и заболявания на храносмилателните органи. Те притежават и лечебно действие при чернодробно-жлъчни заболявания.

Помагат при лечение на пясък и камъни в бъбреците, жлъчни и чернодробни заболявания.

Приготвят се много бързо, каквото и да правим с тях, тиквичките са изключително полезен продукт, който задължително трябва да присъства в менюто ни.

За поддържане на добро здравословно състояние, за бързо приготвяне на вечерята или просто за удоволствие от вкуса и аромата, тиквичките са задължителен елемент за масата ни. Знаете, че има най-различни начини да се приготвят тиквички. 

 

Ето и няколко идеи как да ги поднесем.

 

Пържени

Пържените тиквички са класика. Когато излязат на пазара и си ги купим за първи път, първото нещо, което правим, е да си ги изпържим. На ленти или на кръгчета, оваляни в малко брашно, може и яйце, и запържени до златисто. Добавяме им малко кисело мляко с чесън и се получава една от най-любимите комбинации на българина.

 

Пълнени тиквичките

Това е второто нещо, за което се сещаме, когато видим тиквички. Истината е, че има защо. Те са създадени, за да се приготвят пълнени. И е толкова лесно. Трябва просто да ги разрежем на две по дължина или на пънчета. А плънката е абсолютна имрповизация. Ако имаме интересни идеи и любими вкусове, можем да сложим почти всичко – месо, ориз, зеленчуци, сирене, яйца и какво ли още не.

 

На паста

Настъргани или нарязани на тънки ленти, тиквичките са чудесно допълнение към спагетите или макароните. Те чудесно контрастират на тестените изделия с лекия си вкус и здравословната си нотка.

 

Сурови рулца

Хубавото на тиквичките е, че може да се похапват и сурови. Съществуват много рецепти за салати с тиквички. По интересно е обаче да се нарежат на ленти и да се напълнят с някаква смес, например от сирене и печени чушки. Спокойно може да се използват колбаси и готови салати. Просто пълним лентичките и ги навиваме на руло. Супер предястие, нали?

 

 

Опитайте една от нашите рецепти с тиквички.

 

Необходимите продукти са:

2 тиквички, 100 грама краве сирене, 1 яйце, 3 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици олио, 1 кафяна лъжичка сол, 5 стъка мащерка, 3 супени лъжици галета, 5 стъка пресен магданоз.

Начинът на приготвяне е следния

  • Настържете тиквичките, поръсете със сол и оставете в цедка. 
  • След като се отцедят добре добавете яйцето, галетата, сиренето, ситно нарязания магданоз и мащерката. Оформете кюфтенца, оваляйте в брашно и изпържете.

  • Поднесете с кисело мляко или чили сос.

 

Приятно хапване с вкусните тиквички.

 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...