100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Сусам – неподозиран източник на цяла гама полезни вещества

Сусамът е един продукт, който сякаш остава малко подценяван и не му се обръща толкова внимание, колкото трябва. Много популярен напоследък е сусамовият тахан, който се добавя към дресинги за салати, към хумус или към десерти.

Защо не трябва да подценяваме сусама и защо да го включваме по-често в менюто си?

На първо място, сусамът е изключително богат на почти всички витамини и минерали. Съдържа цялата гама от витамини в В-комплекса.

  • Фолиевата киселина – витамин В9 – играе важна роля за синтеза на ДНК и освен това, както всички знаем, изключително важна за здравето и развитието на плода при бременните жени;

  • Тиамин – В1 – спомага за производство на енергия в тялото и участва в усвояването на въглехидрати и протеини от организма, освен това и подобрява функциите на нервната система;

  • Ниацин – В3 – намалява нивата на лошия холестерол в кръвта, успокоява нервната система, затова и намалява стреса и тревожността;

  • Пиридоксин – В6 – помага за усвояването на аминокиселини и обмяната на вещества в организма; препоръчва се изключително много на спортисти.

Освен витамини сусамът е богат и на различни минерали като фосфор, магнезий, калций и цинк. Всички те имат съществено значение за организма.

  • Цинкът – поддържа здравето на костите, намалява риска от остеопороза; поддържа доброто състояние на косата, кожата и ноктите;

  • Фосфор – също полезен минерал за костите и тъканите в тялото;

  • Калций – отново укрепва костите и подобрява функциите на нервната система;

  • Магнезий – участва в над 300 ензимни реакции в организма.

Един от най-големите плюсове на сусама е установеният факт, че редовната консумация на рак може да спре разпространението на много видове туморни клетки в организма.

Сусамовите семенца още са богати на антиоксиданти – спомагат за неутрализиране на свободни радикали и по този начин укрепват имунната система и забавят процеса на стареене.

При повишено кръвно налягане се препоръчва консумацията на масло от сусам, което действа благоприятно върху цялата сърдечно-съдова система.

Сусамът е богат и на витамин Е, който съшо е мощен антиоксидант и изключително важен за организма. Консумацията на сусам се препоръчва и за хора, страдащи от диабет, защото подобрява ефективността на препаратите, с които се лекува диабетът.

Важно е да кажем, е сусамът е ценен източник на протеини, които са с висококачествени аминокиселини. Затова той трябва да се консумира в големи количества от вегани или хора, които не си набавят достатъчно протеин. Това го прави и изключително подходяща храна по време на постите.

При сусама се открива най-високата концентрация на фитостероли – това са растителни вещества, които намаляват нивата на лошия холестерол, подобряват нивата на добрия холестерол и в пълна степен се грижат за сърцето, като свеждат до минимум риска от сърдечно-съдови болести.

Купувайте си качествен сусам и го използвайте в колкото се може повече неща – салати, супи, наръсване на хлебни изделия. Може да си набавите и сусамово брашно и да експериментирате с него – за палачинки, крекери, питки. Не пренебрегвайте и тахана, особено този, приготвен от суров пълнозърнест сусам, с който също можете да си набавите цялата гама от гореизброени полезни вещества.


 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...