100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Зелените подправки в кулинарията

Ролята на подправките е от изключително значение за вкуса на ястието. Добрата новина е, че на пазара лесно се намират, особено през пролетта, пресни зелени подправки.

Кои са те и с кои продукти най-добре се съчетават? Не спирайте да четете...

Магданоз. Има мек вкус и се използва за овкусяване и освежаване на супи, салати, сосове, месо, служи и за украса.

Кориандър. Напоследък се появи и на българския пазар. Много прилича на магданоз, но има специфичен вкус и е най-подходящ за месо, пилешко, риба и салати.

Копър. Най-много подхожда на риба, салати и за маринати.

Мащерка. Има превъзходен аромат. Много подходяща за месо, зеленчуци, тестени изделия.

Чубрица. Харакерна подправка за българската национална кухня. Има специфичен вкус и е много подходяща за яхнии, кайма, зеленчуци.

Риган. Средиземноморска подправка, която се използва за пица, паста и салати и за агнешко месо.

Джоджен. Много подходяща подправка за варива, пълнежи и агнешко месо.

Мента. Много близка по аромат с джоджена, но с по-мек вкус използва се за месо, салати и се комбинира чудесно със сладкиши.

Босилек. Много ароматна подправка, най-много подхожда на ястия с домати, сосове, пици, паста, салати.

Салвия. Или градински чай - изключително полезна подправка и билка. Много подходяща за свинско месо.

Розмарин. Средиземноморска подправка и билка. Подходяща за агнешко, свинско, телешко, заешко.

Естрагон. Подхожда на картофи, риба, сосове.

Див лук. Замества лука и придава деликатен вкус на ястието. Служи и за украса.

Целина. Зелените листа на целината основно се използват за супи.

Девисил. Листата много приличат на тези на целината, но са с по-светъл цвят и много приятен аромат. Задължителна подправка за риба, агнешко, боб и някои видове салати.

Как можем да съхраним зелените подправки за по-дълго време?

Всички зелени подправки могат да се замразят. Първо трябва да се измият, след това хубаво да се подсушат и да се поставят нарязани в кутия.

Сложете етикет на кутиите, така по-лесно ще намирате подправката, коята ви трябва.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...