100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле!

В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви листа. И това е похвално, тъй като киселото зеле е сред най-полезните сезонни храни.

То е бедно на въглехидрати и мазнини и богато на витамин С, В6 и микроелементи като цинк, магнезий, желязо и калий. Това го прави една от най-полезните храни на зимата, която е добре да присъства по-често на трапезата ни.

Киселото зеле е добре познато и с благотворното си влияние върху стомаха и червата, което е заслуга на млечно-киселите бактерии в него. Те действат противомикробно на чревната флора и влияят положително върху чревните бактерии. От друга страна зелевият сок е познато от древността лекарство срещу махмурлук, така типичен в коледно-новогодишния сезон.

Сред всичките качества на киселото зеле не може да не се спомене и високото ниво на Lactobacillus plantarum – бактерии, подсилващи имунната система и подтискащи развитието на ешерехия коли и кандида в организма.

С киселото зеле обаче трябва да внимават хора, страдащи от хипертония и камъни в бъбреците. Те могат да го консумират, но без да прекаляват или иначе казано – до 200 г на ден. В това количество кисело зеле се съдържат 50% от препоръчителната дневна доза витамин С.

Иначе в 100 г кисело зеле има:

Калории (kcal): 18
Общо мазнини: 0,1 g
Холестерол 0 mg
Натрий 661 mg
Калий 170 mg
Общо въглехидрати 4,3 g
Белтъчини 0,9 g
Магнезий: 13 mg
Желязо: 1,5 mg
Калций: 30 mg
Витамин В6: 0,1 mg

За да се запазят полезните вещества на киселото зеле, то не трябва да се мие преди употреба. Ако пък искате да имате розово кисело зеле, то още когато го слагате в бидони, добавете червено цвекло.

Киселото зеле може да се хапва сурово, варено, печено на фурна или сготвено както прецените за добре. Консумирайте с наслада и мярка, и не забравяйте, че саламурата от киселото зеле е най-ефикасният лек срещу празничен махмурлук и главоболие.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...