100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Полезни ли са наистина фрешовете?

Едно време всички пиехме „плодов“ сок от кутия и много ни харесваше. После разбрахме, че в тези кутии има всичко друго, но не и помен от плод. И решихме да забравим за плодовете сокове от кутия.

Така се появи едно от откритията на 21 век – фрешът. И винаги, когато си поръчаме някъде фреш, се чувстваме изключително горди от себе си, защото, видиш ли, пием фреш, а не вредния сок.

Безспорен факт е, че фрешът винаги ще е по-добрата алтернатива на сока. Но наистина ли е чак толкова полезен? Наистина ли е най-доброто начало на деня? Наистина ли е по-добре да пием фреш вместо да хапнем нарязан плод?

Да започнем оттам – какво всъщност представлява фрешът? Това е екстракт на течната сладост на плода – затова понякога много повече ни харесва да пием фреш, отколкото да ядем плод – просто ни е по-сладко.

Ако захарта от плода, се приема в комбинация с фибрите в него, определени реакции водят до това тя да се неутрализира и да не пречи на организма. Но, когато извлечем фибрите от плода, оставяйки само захарта в течността, всъщност покачваме адски бързо кръвната си захар. Дали ще изпием чаша фреш, или друга подсладена напитка, за кръвната захар няма значение – и двете ѝ вредят еднакво.

С купените от фрешбар или друго заведение фрешове може да възникне още един проблем – в много от този тип заведения, за да ускорят процеса на сервиране на фреша и да си спестят немалко усилия, използват цитруспреси, в които цитрусите се слагат с корите. На нашия пазар (а и не само) трудно могат да се открият цитруси, чиито кори не са третирани и обработвани с химикали. Това значи, че всички тези „боклуци“ от корите на плода, влизат и в нашия фреш, за който си мислим, че е върхът на полезността. Е, да, ама не!

Ако наистина обичате фреш и искате да пиете, направете си го или вкъщи, или на място, където виждате как приготвят точно фрешовете.

Последната ни алтернатива са био соковете, които твърдят, че съдържат 100 % плод, без консерванти и химикали. Дали е така, не можем да кажем със сигурност, но за да има поне някакъв срок на годност, този био сок преминава през пастьоризация, по време на която плодовете губят почти всичките си полезни свойства. Така, че био сокът може да не е вреден, но със сигурност не е и полезен.

Извод – пийте си вода в неограничени количества и хапвайте сезонни плодове, нарязани в чинийка, вместо смлени в чашка.   

 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...