100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Пъпеш - сладък като мед

Пъпешът е едногодишно растение от семейство Тиквови. Само в Европа са познати около 500 различни сорта. Вкусният плод е родом от Азия, с което няма да ви изненадаме.

 

Пъпешът е стар познайник още от времето на вавилонците, а древните гърци и римляни го пренасят на най-стария континент. Дотук - нищо учудващо.

 

Сочният плод обича топлите и слънчеви места, а плодовете му са от типа "лъжлива ягода". Теглото на 1 плод достига от половин до внушителните 12 килограма.

 

Месестата част на плода е сочна и сладка, а цветовете са изключително примамливи – от кремаво, зеленикаво, през златно, до оранжево.

 

Е, вече официално ви се прииска да си хапнете едно голямо парче пъпеш, обзалагаме се. Различните сортове имат и също толкова разнообразни стойности на сладост – от много сладки до почти беззахарни.

 

Плодовете съдържат средно от 4 до 15 % захари, витамин С, В, калий, магнезий, калций, селен, каротин, минерални соли, целулоза, както и бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза, захароза.

 

Кулинарната му употреба е разнообразна – в прясно състояние, сладкиши, плодови салати, компоти, фрешове и сокове, различни десерти.

 

Нишестето и пектинът не се усвояват от храносмилателната система и имат полезното свойство да отвеждат вредните вещества вън от организма.

 

Полезните свойства не свършват дотук, в пъпеша се съдържа важната фолиева киселина, която стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха.

 

Сега вече сме спокойни, че любимият плод е и много полезен. Тези факти трябва да провокират всеки не толкова голям почитател на пъпеша да поправи тази грешка и да започне усилената му консумация, особено сега, когато лятото "е на прага ни".

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...