100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Месото, печено на скара, увеличава риска от хипертония

Абсолютно всички знаем, че червените меса не се препоръчват за хора с висок холестерол или високо кръвно налягане. Хората, които са на диета, също избягват червените меса. Често избираме рибата или пилето като по-добрите алтернативи, особено ако искаме да предпазим сърцето си.

Следва да вземем решение и как да приготвим месото. Ясно е, че пърженото е напълно изключено. Остават няколко опции, като една от тях е изпичането на скара или грил тиган. При този метод на готвене не се използва мазнина и възприемаме това като здравословна алтернатива.

Само че последните проучвания сочат друго. Американски учени от Харвард са установили, че редовната консумация на печено на скара месо увеличава риска от хипертония със 17%. Като, забележете, няма значение дали става дума за пиле, риба или свинско.

Те са доказали, че при високата температура месото освобождава опасни химикали, които възпаляват кръвоносните съдове и увеличават риска от високо кръвно налягане.

Изследвани са 100 000 души и техния начин на хранене за 12 години. 37 000 от тях са развили хипертония, дължаща се на начина им на хранене. За хората, които ядат печено на скара месо повече от 15 пъти в месеца, рискът от развиване на хипертония е 17% по-висок в сравнение с тези, които ядат по-рядко от 4 пъти месечно.

Специалистите съветват да се яде варено месо или алангле. Ние ви предлагаме и други опции – можете да приготвяте месото на фурна на ниска температура за по-продължително време. Увивате с фолио или пък поставяте в глинен гювеч заедно със зеленчуци и готвите на 100-120 градуса за колкото време е нужно.

За да се предпазите от високо кръвно налягане, трябва задължително да включите в менюто си много плодове и зеленчуци, да спортувате редовно, да откажете цигарите. Доказано е, че прекомерният стрес също може да предизвика високо кръвно налягане. Освен това проблемите със сърцето често са предавани генетично. Ето един кратък списък с храни, които при редовна консумация могат да снижат риска от хипертония.

  • Моркови

  • Авокадо

  • Банани

  • Броколи

  • Овесени трици

  • Сьомга

  • Домати

  • Слънчогледови семки

  • Спанак

  • Картофи

  • Лук

  • Черен шоколад с високо съдържание на какао – поне 60%

  • Зеле

  • Подправки като босилек, копър, черен пипер, шафран.


 

Дори да сте генетично предразположени към сърдечни проблеми, ако се грижите добре за тялото си и му давате правилна храна, можете да поддържате кръвното си в норма и кръвоносните съдове чисти.   

 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...