100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Лазаня с кори за баница

В периода на постите трябва да имаме поне няколко рецепти в ръкава, които да са подходящи и за гости – бързи, лесни, вкусни и супер ефектни. Лазанята е едно любимо на всички ястия, но днес ще ви го представим в нова светлина – без тежките сирена, сосове и месо, така че да се получи нещо хем вкусно, но хем леко и постно. Гарантираме ви, че дори хора, които не постят и обичат месце, ще се влюбят в тази рецепта.

 

Продукти:

400 г кори за баница

4-5 големи глави лук

500-600 г гъби

Няколко печени чушки

Няколко кисели краставички

4-5 супени лъжици доматено пюре

1 стрък праз

1-2 моркова

Подправки по избор – сол, червен пипер, черен пипер, риган чубрица

За соса бешамел:

2-3 с.л. зехтин или рапично олио

2-3 с.л. брашно

Вода


 

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера с малко мазнина се задушават лука и моркова, предварително обелени и нарязани. След като омекнат, се добавят нарязаните гъби. Към тях се добавя доматеното пюре и се овкусява с подправки по желание. Когато всички зеленчуци са почти готови, се добавя праза, нарязаните чушки и краставички. Всичко това се разбърква и плънката е готова.

За соса бешамел – загрява се желаната мазнина и към нея се добавя брашното. Бърка се непрекъснато до получаване на хомогенна смес. След това се прибавя вода до получаване на сос. Овкусява се със сол и черен пипер.

Баницата може да се нареди по два начина – навита или редена. Навитата лазаня изглежда по-интересна и по-подходяща за гости. За да я приготвите, вземете една кора и я сгънете на две. Леко намажете със соса и добавете от плънката. Навийте на руло и наредете рулата в леко намазнена тава. След като баницата е наредена отгоре залейте с останалия сос. Печете в загрята на 200 С фурна до готовност.   

 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...