100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Кетчуп от банани – чували ли сте за това?

Големи привърженици сме на бананите и ги обичаме както сурови, така и вложени в нещо – бананов шейк, смути с банан, сладолед от банани. Бананът може да се използва още за палачинки, за сладкиши, за декорация върху торти и за още много неща.

Но за първи път чуваме, че някъде по света някой приготвя бананов кетчуп. Бананов кетчуп, кетчуп от банани или бананов сос е много известен продукт във Филипините. Приготвя се от намачкани банани, захар, оцет и подправки.

Цветът на банановия кетчуп е жълтеникаво-кафяв, но често го оцветяват в червено, за да прилича на типичния доматен кетчуп.

И сега, ако се чудите, как точно е измислен този странен продукт. По време на Втората световна война във Филипините имало липса на домати и сравнително високо производство на банани. Затова и имало недостиг на доматен кетчуп. Банановият кетчуп започва да се прави за масово производство през 1942 година.

Банановият кетчуп се е превърнал в абсолютно типичен продукт за филипинското домакинство и може да се намери във всеки дом. Филипинците го използват за овкусяване на много ястия – омлет, хот дог, хамбургера, пържени картофки, риба, печено месо и т.н.

Кетчупът от банани може да се намери и в страни, в които има филипинско настроение – Сащ, Испания, Канада, Великобритания, Саудитска Арабия, Кувейт, Хонг Конг, Франция, Швейцария, Австралия, Нова Зенландия и Обединените Арабски Емирства.

Ако сме събудили любопитството ви за вкуса на този кетчуп, ви предлагаме една лесна рецепта за него, която да опитате и после да споделите с нас резултата:

Продукти:

3 банана

2 ½ ч.ч. вода

1-2 глави лук, нарязани на ситно

¼ ч.ч. ябълков оцет

1/3 ч.ч. захар

2 ч.л. куркума

Няколко резенчета пресен джинджифил

3 скилидки чесън

1 канелена пръчица

3 зрънца карамфил

1/3 настъргано индийско орехче – около 1 ч.л.

2 с.л. ром

½ ч.л. червен пипер

½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В касерола на ниска температура сложете наситнения лук, канелената пръчица, карамфила и оставете за 1-2 минути. После прибавете пресования чесън, джинджифила и червения пипер, разбъркайте и оставете още 1-2 минути.

След това добавете ябълковия оцет и захарта. След 5 минути добавете нарязаните банани и куркумата. Прибавете около 2 ч.ч. вода и оставете кетчупа да се редуцира. Накрая прибавете рома и гответе още няколко минути, докато алкохолът се изпари.

Внимателно със щипка отстранете канелената пръчка, джинджифила и карамфила. Прехвърлете сместа в робот и блендирайте до гладкост – това може да стане и с пасатор в тенджерата. При нужда добавете още малко вода, ако кетчупът ви се стори много гъст.

 

Това е само една от многото рецепти за бананов кетчуп, които могат да се намерят. В някои има и домати, люта чушка и по-различни подправки. Ако се престрашите да опитате, надяваме се да споделите с нас резултата. 

 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...