100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Кайсия - ядка и плод в едно

Кайсията е топлолюбиво дърво, достигащо до 8 метра височина, живее 40-60 години. Има красиви листа – лъскави, елипсовидни и тъмнозелени отгоре, а матирани от долната страна.

 

Плодът на кайсиевото дърво е месест, сладък и много вкусен. Костилката му е сплесната, а във вътрешността й се крие вкусна ядка.

 

Плод 2 в 1, това прави плодчето изключително любимо на мнозина. Кайсиевата ядка се използва като заместител на бадема в много случаи. Характерната бразда разделя плода на две половини и го прави лесен за хапване.

 

Първите кайсии зреят през юни, а късните през август. Любопитен факт е, че родината на кайсията е Североизточна Армения. И до днес там се срещат диви сортовe на плодното дърво, както и в Средна Азия и Дагестан.

 

Отглеждането на кайсията започва още преди 3000 години, в Европа достига през 1 век, но дълго време расте само в манастирски градини. Вкусният плод има и странични употреби.

 

Например през 17 век масло от кайсия и семките са използвани за лечение на хематоми, отоци и язва.

 

През 2005 година корейски учени откриха, че ракови клетки, образувани в простната жлеза, се влияят положително при третиране с амигдалин, вещество съдържащо се в кайсията.

 

Днес, най-сериозният производител на кайсии е Турция, следвана от Иран.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...