100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Какво е пектин и защо трябва да си го набавяме ежедневно…

Пектинът е вещество, което се извлича най-вече от ябълките, но се съдържа и в други плодове. Плодове, съдържащи пектин, са още портокалите, грейпфрутите, прасковите, кайсиите, крушите и тиквата. Може да се открие още и в морковите, граха, картофите, цвеклото, бамята и копъра.

Пектинът е открит за първи път през 1790 г. от френския физик Луи Воклен – той изолирал веществото от ябълки. 30-тина години по-късно е по-подробно изучен и описан от Хенри Бранконот – 1825 г.

Пектинът е желиращ агент и може да се използва като такъв за конфитюри и желета. Традиционно се използва в сладкиши, плодови напитки, десерти и лекарства.

За пектина има стотици изследвания и са проведени редица опити, доказващи неговите полезни свойства за организма. Ето и някои от тях:

  • Понижава нивата на лошия холестерол в кръвта;

  • Повишава еластичността и проходимостта на кръвоносните съдове;

  • Намалява риска от миокардни заболявания и церебрални инфаркти;

  • Предпазва цялата сърдечно-съдова система и поддържа доброто ѝ функциониране;

  • Стабилизира нивата на кръвна захар;

  • Облекчава болки в гърлото;

  • Полезен при запек и диария, тъй като поддържа правилното функциониране на перисталтиката;

  • Предпазва от язви;

  • Предпазва от гастроезеогагелна рефлуксна болест;

  • Улеснява движенията и функционалността на червата;

  • Намалява риска от развитие на ракови заболявания – най-вече рак на дебелото черво;

  • Храни добрите бактерии в дебелото черво – по този начин предпазва от гъбички и други инфекции в червата;

  • Намалява риска от радиационно отравяне, причинено от излагане на тежки метали;

  • Спомага за поддържане на силна имунна система;

  • Абсорбира отровните вещества в организма и ги извежда от организма чрез отделителната система, съответно има детоксикиращ ефект;

  • Регулира храносмилането и подобрява метаболизма;

  • Има високо съдържание на фибри;

  • Може да помогне за сваляне на излишни килограми, тъй като дава чувство на ситост.

Всички тези положителни свойства на пектина са установени не с едно или две изследвания. Редовната консумация на пектин може да подсили цялостното здраве на организма и да осигури правилното функциониране на всички системи и процеси.

Пектин може да намерите във всяка аптека и голям магазин. Счита се, че 3 ч.л. лъжички пектин на ден се равняват на 2 килограма изядени ябълки.

Пектинът може да консумирате с вода, мед, кисело мляко или да добавяте към сутрешното си мюсли. Добре е да консумирате пектина на гладно, за да е въздействието му максимално. Той бързо желира храната, в която е поставен, и затова има вкус, който не се нрави на всеки. Въпреки това е изключително полезен и не бива да го избягваме само заради неприятния му вкус. Може да си набавите и пектин на таблетки, но пък в тях има излишни химикали, които е по-добре да не приемате.

Пектинът НЕ се препоръчва за бременни и кърмачки – те трябва да се консултират задължително с лекар, преди да приемат пектин.  

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...