100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как да си сготвим вкусен патладжан

Патладжанът, или синият домат, е един от зеленчуците, които често присъстват на лятната трапеза.

И определено има защо – когато е приготвен подобаващо, той е много ароматен и апетитен, придаващ специфичен вкус на зеленчуковите ястия.

Как да си изберем патладжан? Най-хубав е онзи, който има гладка и лъскава кожа, без да е набръчкан или с точици.

Преди да се захванете с неговото превръщане в кулинарно изкушение, можете да го обелите (по желание). За предпочитане е първо да го нарежете на средно дебели филии.

На пара. В случай, че го задушавате, нарежете филиите на малки кубчета. Смесете с доматен сос (може и салса). Изсипете в тиган, и гответе на умерена температура.

Покрийте с капак, като разбърквате често, докато стане гъста смес. Ще ви отнеме около 15 минути.

Патладжан на скара. Резените леко се намазват със зехтин и се поставят върху скарата. Температурата не трябва да е много висока. Пече се и от двете страни, докато леко покафенее, около 8 минути.

Печен патладжан. Загрейте фурната на 260 С. Намажете и двете страни на резените със зехтин. Подредете ги в голяма тепсия, върху която сте поставили хартия за печене. Запечете от едната страна, след това и от другата. Достатъчни са около 15 минути.

Патладжан соте. Нарежете на кубчета, овкусете със сол. Нека престои така около 5 минути, след това подсушете парчетата. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в дълбок тиган. Добавете патладжана. Разбърквайте от време на време, до готовност.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...