100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Как да си направим пречистено масло Гхи – стъпка по стъпка

Маслото гхи напоследък стана доста популярен продукт и това се дължи на полезните му свойства, които са в пъти повече от тези на кравето масло. Гхи е пречистено краве масло, от което е отстранена лактозата, водата и протеините. Гхи се състои единствено и само от мазнини, които са предимно наситени.

Това прави маслото гхи подходящо за готвене на високи температури. То е основната мазнина в Аюрведината традиционна кухня, в която се използва от хилядолетия насам. Негово приложение може да се намери не само в кулинарията, но и за детоксикиращи и пречистващи програми.

Пречистеното масло може да се намери и в големите хранителни магазини, и в малките специализирани био магазини. Ние обаче обичаме да знаем как се приготвя всеки един продукт и да си приготвяме вкъщи онези, които е възможно. Затова и ще споделим с вас как се приготвя гхи стъпка по стъпка, задно с всички тънкости, за които да следите.

Стъпки за приготвяне на пречистено масло гхи:

  1. Нарежете маслото на парчета, за да се разтопи по-лесно

  2. Сложете го в тенджера с дълбоко дъно.

  3. Оставете го на слаб огън да се разтопи.

  4. Когато се разтопи, увеличете леко котлона, докато заври и забълбука – след това веднага намалете котлона – маслото трябва да има плътен бял цвят.

  5. Започва процесът на претопяване и маслото започва да образува пяна.

  6. Пяната трябва да се отстрани с вилица или цедка.
     

  7. Маслото трябва да стои на котлона (на слаб огън), докато течността стане прозрачна – да виждате дъното на тенджерата.

     

  8. Свалете от котлона и отстранете пяната, ако има още такава.

     

  9. На стъклен буркан закрепете дебел тензух с ластик и налейте маслото.

Важно!

  1. Купешките масла в повечето случаи са с примеси и от тях няма да получите качествено гхи – за предпочитане е да се сдобиете с домашно краве масло, за да сте сигурни в крайния продукт.

  2. Използвайте по-големи количества, защото при процеса на претопяване се губи част от него – най-добре да направите около 1 килограм масло.

  3. Докато се готви, маслото трябва да има лек сладникав аромат на орехи и кехлибарен цвят – внимавайте да не го държите твърде много, защото тогава ще започне да горчи.

  4. Белите топчета на дъното на тенджерата са белтъкът, който впоследствие се отделя при прецеждането в тензух и не попада в пречистеното масло.

  5. След като излеете горещото масло в буркана, не затваряйте буркана веднага! Оставете го да изстине, да се втвърди и да излезе от него цялата влага – чак тогава затворете буркана.

  6. По време на претопяване внимавайте да не пръснете вода в тенджерата, защото има голяма опасност да се опарите.

  7. Внимавайте и при съхранението на гхи – в него не трябва да попада вода, защото така то ще се развали.

  8. Маслото гхи се води вторият продукт след меда, който няма срок на годност – стига в него да не попада вода.

  9. Въпреки че е подходящо за готвене на високи температури, внимавайте да не надвишава 190 С, защото може да започне да пуши.

  10. Истинското масло дава пяна, която не е прекалено изобилна – ако пяната е огромна, това е знак, че кравето масло не е много качествено.

  11. Любопитен факт е, че в миналото бабите ни също са преварявали маслото и на практика са консумирали гхи, с цел да го запазят за по-дълго.

Както виждате, няма нищо сложно в приготвянето на пречистено масло гхи, а ползите от него са наистина много.
Готовото гхи може да използвате за всичко – готвене, десерти, дори за мазане на филийка.  


 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...