100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Истински ябълков сайдер

Домашна плодова напитка, с която да подобрите настроението си в тези мрачни, студени дни. Безалкохолният ябълков сайдер набира все по-голяма популярност. Той представлява нефилтрирана, неподсладена и безалкохолна напитка на основата на ябълки. Най-хубавото е, че е лесен и евтин за приготвяне в домашни условия.

Може да бъде непрозрачен, благодарение на малките плодови парченца, или пък с по-остър вкус, в сравнение с обикновения ябълков сок. Общо взето, зависи от използваните ябълки. За да издържи по-дълго, може да бъде замразен.

На много места по света се сервира на Коледа и Нова Година, като тогава се поднася затоплен и подправен, подобно на греяното вино.

Как да си го приготвите?

Необходими са:

10 ябълки по избор

захар на вкус (пол ч.ч. или цяла)

4 канелени пръчици

4 с.л. бахар

Приготвяне:

Нарежете ябълките на четвъртинки, като не е необходимо да ги белите и чистите от семките.

В голяма тенджера, подходяща за приготвяна на зимнина, поставете плодовете и я напълнете с вода.

Добавете захарта.

Обвийте 2 пъти канелените пръчици и бахара в марля, завържете и поставете в тенджерата.

Варете сместа 1 час на висока температура, непокрита, като проверявате и разбърквате периодично.

Намалете температурата и оставете да къкри около 2 часа, покрита с похлупак.

Извадете подправките. По избор, можете или да оставите плодовете, или да извадите парчетата ябълка с решетъчна лъжица и да ги намачкате с помощта на преса за картофи. 

Охладете. След като изстине, прецедете в голяма купа. След като сте прецедили сока, изстискайте хубаво остатъците от плодовете, като ги увиете в марля или тензух.
 

Можете да приберете сайдера в стъклена бутилка, която се затваря плътно, я да държите в хладилника до една седмица. След този период, можете да замразите остатъка.

Можете да го сервирате затоплен или студен, да го гарнирате с канела или друга подправка.

Ако искате да бъде диетичен, заменете бялата захар с някоя от нейните полезни алтернативи.

За по-голямо количество, увеличете дозата на продуктите.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...