100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Чубрица - най-българската подправка

Коя е най-българската подправка? Може би това е чубрицата.

Тя участва засилено във фолклора, както и в кулинарната традиция на българина. Но не бива да се ограничаваме само дотук.

Тъй като е установено, че чубрицата има лечебни свойства и застава храбро до всички билки, за които сме свикнали да четем и слушаме, като за народни лечители и изцелители на различни болежки. Чубрицата е род от повече от 30 вида едногодишни, тревисти растения.

 

Расте в Северното полукълбо. А у нас може да се срещне навсякъде в страната. По-скоро се определя като ниско растение – около 15-20 см, а цветчетата й са розово – лилави на цвят.

 

Чубрицата е издръжливо растение, среща се дори в Аляска. Но по всички места, обикновено се използва лятната чубрица. Надземната част на растението се употребява.

 

Може да се бере както преди, по време на, така и след периода на цъфтеж. Листенцата се сушат на сянка, но на топло. Препоръчително е на място с 35 С температура.

 

В кулинарно отношеие се употребява в комбинация със сминдух, черен и червен пипер, сол. Някои гозби, като любимата леща, са немислими без една лъжичка чубрица.

 

Но може да се прибавя и към кайма, свинско месо, пилешки крилца, зеленчукови ястия, сосове и др. Това е може би най-широко използваната билка, но не само у нас. В кухнята на Средиземноморието билката също е широко тачена.

 

Чубрицата е прекрасен антиоксидант. Има защитно действие на организма. Може да се прилага за отслабване, тъй като в съставът й има така полезните фибри, участващи в регулирането на нивата на холестерол в кръвта.

 

С чубрица може да се помогне и при хипертония (високо кръвно налягане), сърцебиене и световъртеж, както и проблеми със стомаха. Етерично масло, съдържащо се в чубрицата, пък помага при различни инфекциозни заболявания и гъбични инфекции.

 

И не на последно място в билката има "цяла армия" от полезните елементи – цинк, селен, манган, калций, желязо, натрий. Чийто нива в нормата са от голяма важност за правилното протичане на процесите в тялото.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...