100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Божествената подправка кардамон и нейните полезни свойства

 

Кардамонът, както повече от вас знаят, е много ароматна и леко пикантна подправка. Тя е от семейството на Джинджифиловите и на това се дължи пикантния ѝ вкус.

Подправката се ползва сушена – растението ражда зелени семенни шушулки, които се изсушават и се използват цели или смлени. Кардамонът е популярен в индийската и азиатската кухня.

Ако си мислите, че не познавате кардамона и не сте го ползвали, трябва да ви кажем, че кардамонът е основната съставка на кърито. А всички сме ползвали къри, нали?

Интересен факт е, че в страните от Близкия изток кардамонът се слага в кафето, а в други страни като Иран се вари като чай. Все по-често се използва и в средиземноморската кухня. Кардамонът много често се използва и за десерти особено в индийската кухня – използват го и като овкусител за сладоледи. Кардамон има и в индийското традиционно масло.

Във Франция от етеричните масла на кардамона се правят парфюми и кремове, които не само ухаят добре, но и действат благоприятно на кожата. В някои от скандинавските страни подправката се използва при мариноването на херинга и така рибата добива страхотен вкус и аромат.

Кардамонът е и основната съставка на известните индийски билкови чайове „Йоги чай“. Чаят, обогатен с няколко зрънца кардамон, може да се пребори с мигрена и болки в гърлото.

Това се дължи на факта, че кардамонът освен вкусен и ароматен, е изключително полезен. Ароматната подправка е богата на важни за организма минерали като калций, калий, сяра и магнезий. В по-малки количества, но все пак достатъчни за подпомагане на организма, съдържа желязо и манган.

Към всички минерали можем да добавим и не малко количество витамини – витамини от групата В (по-специално В2 и В3), както и витамин С. кардамонът има антисептични, антиоксидантни, спазмалитични, газогонни и тонизиращи свойства.

Още плюсове за кардамона са, че има кръвоспиращо, противовъзпалително и антираково въздействие върху организма. Богат е на етерични масла, заради което придава свежест и има тонизиращ ефект.

Кардамонът може да се използва за детоксикация и пречистване на организма, помага при лош дъх, при кървящи венци или парадонтоза, при лош апетит. Освен това може да помогне за премахване на камъни в бъбреците, при цистит, при високо кръвно, при астма и бронхит. Помага за лечение на анемия, както и при болести, свързани с яйчниците или простата. Според някои изследвания кардамонът дори може да повлия благоприятно и рак на гърдата.

Ако искате да усетите истинския аромат на кардамона в ястията, добавяйте цели зрънца, защото смлян, кардамонът губи голяма част от ароматността си. Затова набавете си шушулки вместо кардамон на прах и добавяйте по 2-3 зрънца в ястията – това е достатъчно да се овкусят напълно.  

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...