100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

5 храни, за които само ни заблуждават, че са здравословни

Всички искаме да се храним здравословно – това е факт! Искаме по-добър и по-здрав живот за себе си, за близките си и за децата си. Искаме да сме бодри, тонизирани, енергични, искаме да приемаме само полезна храна и да избягваме всички „боклуци“

Само че производителите, които започнаха да страдат от това все по-налагащо се възприятие за по-добър живот с чиста и качествена храна, няма как да останат на загуба и търсят всевъзможни начини да привлекат отново вниманието ни с уж по-качествени и уж по-здравословни продукти. Затова, когато влезеш и се огледаш в един най-обикновен супермаркет, почти на всеки етикет можеш да прочетеш „без консерванти“, „без оцветители“, „без подсладители“, „без ГМО“, „веган“, „безглутен“, „здравословно“, „еко“, „био“ и т.н.

Доколко са верни тези надписи, можем само да гадаем. Но има и нещо друго – освен, че високопарните думички по етикетите, които целят да ни приковат вниманието, може и да не са напълно верни, с тях започна да се спекулира изключително много и да се налагат като здравословни продукти, като всъщност не всички от тях са такива.

Какво имаме предвид – ако на една опаковка пише веган, това означава, че не съдържа животински продукти, но не и непременно, че е продуктът е здравословен. Същата е логиката и за надписа „без глутен“ – да, това значи, че няма глутен в продуктът, но не и че няма останалите вредни за организма ни неща.

Ето и 5-те храни, за които производителите само ни заблуждават, че са здравословни:

  1. Веган продуктите – както казахме и по-горе, това че едно изделие не съдържа животински продукти, не го прави здравословно. Първо, в него много често има соя, а знаем, че соята е един от най-разпространените ГМО продукти. Второ, във веган сладкишите много често има големи количества захар, което със сигурност не е здравословно.


 

  1. Продукти, съдържащи „био тръстикова захар“ – може да е био, може да е кафява, може да е тръстикова, ако ще и лунна захар да е, тя пак си остава захар. И като такава няма как да е здравословна. Не отричаме, че продуктите съдържащи био тръстикова захар са по-добрата алтернатива от тези с бяла захар, но това със сигурност не ги прави здравословни. По-скоро могат да играят ролята на по-малкото зло.


 

  1. Продукти с надпис „без глутен“ – без да се повтаряме, само ще кажем, че безглутеновите продукти, за да бъдат с желаната приятна консистенция, често имат повече добавки, консерванти, оцветители и подобрители от една обикновена вафла. Ако сте приготвяли вкъщи безглутенови печива, то, знаете, колко е трудно да се получи добра консистенция. А сега си представете този стремеж във фабрика, която прави по хиляди десертчета на ден…


 

  1. Зърнени закуски – в това число мюслита, овесени барчета, блокчета и т.н. Това са едни от продуктите, които се славят като най-здравословни. За закуска – мюсли с мляко, преди тренировка – овесено барче… И месеци по-късно се чудим защо се храним „здравословно“, тренираме зверски, а резултат няма. Отговорът е прост – в повечето мюслита и овесени блокчета има основно захар и подсладители. Това, което трябва да е полезното в тях, а именно овесените ядки, са някаква малка част, примесена с много захар и химикали. Алтернативата – яж просто овесени ядки.


 

  1. Сироп от агаве – един от най-често използваните заместители на захарта, въздигнат до такова ниво пак от производителите. Сиропът от агаве съдържа два пъти повече фруктоза от бялата захар, което на практика го прави по-вреден от нея. В малки количества, разбира се, не вреди на никого, но същото се отнася и до обикновената захар.



 

Извод – четете внимателно етикетите на продуктите, не само големите привличащи внимание надписи, сложени само за да ни подведат. В България съгласно изискванията за етикиране на първо място при съставите се изписва съставката с най-голямо процентно съдържание в продукта. Тоест, ако на първо място пише захар или друг подсладител, това просто не е здравословен продукт, каквото и да пише отпред.

Все още най-сигурния начин за защита от триковете на производителите е, като купуваме колкото се може по-малко неща и си приготвяме домашно, колкото се може повече. Четете внимателно и залагайте на домашното!  

 

 

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...