100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

3 пастета, които не можете да пропуснете!

Кое е онова нещо, което може да направи и най-обикновената намазана филийка истинска фантазия?

В Америка го наричат дип, но ние си знаем, че това е любимият пастет, с който всяка хапка е истинска наслада.

Обикновено сме свикнали да наричаме пастет само месните деликатеси, но днес ще докажем за пореден път, че и зеленчуковите са толкова добри! Дори по-добри!

Песто, пастет или дип - няма никакво значение как ще го назоваваме, стига да го има на масата.

Ето ги и тях - бял, зелен и червен пастет, точно по нашия вкус. А, иначе казано, пастет от червено цвекло, от патладжани и от босилек.

1. Пастет от червено цвекло

- 2 глави червено цвекло

- 2 скилидки чесън

- 1/2 глава лук

- 1 с.л. зехтин

- 1 ч.ч. орехи

- 1/2 ч.л. кимион

- 1/2 лимонов сок

- 1/4 ч.ч. вода

Обелете и нарежете цвеклото на кубчета. Използвайте ръкавици, знаете как цапа цвеклото. Сложете го в тавичка върху хартия за печене. Овкусете със сол, черен и червен пипер. Полейте с мъничко зехтин и разбъркайте. Печете на 190 С около 25-30 минути.

След това сложете всички продукти в блендер и пулсирайте до желаната гладкост - може да го направите идеално гладко или да оставите малки парченца.

2. Босилково песто

- 1 ч.ч. спанак

- 1 ч.ч. босилек

- 1/2 ч.ч. зехтин

- 2/3 ч.ч. кашу

- 2 скилидки чесън

- сол, пипер

- сокът от 1/2 лимон

Тук няма какво да се обърка, няма и какво да се обяснява - всичко се слага в блендер и се пасира, докато хомогенността на пастета достигне до ниво, което ще задоволи небцето ви.

Припомнете си още една доза чудесни пастети, с които да преобърнем представата за "намазана филия".

3. Пастет от печен патладжан и карамелизиран лук

- 1 патладжан

- 3 скилидки чесън

- 2 лука

- 2 с.л. балсамов оцет

- 1 с.л. кафява захар

- 1/2 ч.ч. нахут

- 2 с.л. зехтин

- сол, пипер

- сокът от 1/2 лимон

- 2-3 с.л. вода

Тук е нужна мъничка подготовка, но само след 15 минути ще имате чуден пастетн. Нарежете патладжана на филийки, сложете в тава върху хартия за печене. Добавете и скилидките чесън. Полейте със зехтин, сол и пипер и печете 10-тина минути на 180 С.

През това време нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте зехтин и сложете лука. Добавете баласмовия оцет и кафявата захар и гответе 6-8 минути.

После си знаете - всичко в блендера и до желаната гъстота.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...