100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

2 супер начина за подсилване на имунната система

В сезона на болестите сме е и е добре да помислим как да се предпазим от тях. Превантивните мерки винаги са за предпочитане пред това да ни се налага след това да мислим как да се лекуваме.

В природата съществуват множество прекрасни натурални продукти, които могат да ни помогнат да засилим имунната си система и по този начин да се предпазим от болести. Защото, както всички знаем, именно от имунитета зависи какво ще е здравословното ни състояние. Добрият имунитет може да ни предпази и спаси и от най-тежкия грип, дори да се возим в автобус с 20 болни пътници.

Природните богатства, които можем да ползваме, са много, но днес ще обърнем по-специално внимание на два от тях и ще ви представим точни рецепти за лечебни имуностимулатори, които да си приготвите.

Пчелен прашец – абсолютно всички пчелни продукти са полезни, но пчелният прашец е фаворитът сред тях (може би след пчелното млечице или наравно с него). Пчелният прашец е богат на аминокиселини, минерали, витамини. Редовният му прием увеличава нивата на левкоцитите, гама-глобулините и лимфоцитите – точно затова и е толкова добър помощник за подсилване на имунната система.

Какво да правим с пчелния прашец? Нужни са ви:

  • 1 кг лимони

  • 200 г пчелен прашец

  • 1 кг мед

  • 250 г сусамов тахан

  • Канела – по желание

Изстискайте лимоните и с получения сок залейте прашеца, за да може да се разтвори. Към тази смес добавете меда и разбъркайте много добре. Оставете тази смес за 24 часа на тъмно и прохладно място. След един ден прибавете сусамовия тахан и отново разбъркайте. Тук е моментът, ако желаете, да добавите канела – тя ще направи имуностимулаторът по-вкусен, но и ще засили още повече полезните му качества. От вълшебната смес консумирайте сутрин и вечер по 1 с.л., разтворена в чаша хладка вода. Рецептата е от известния български пчелар Георги Тодоров. Той съветва прашецът да не се консумира след 18:00 вечерта, да не се дава на деца под 3 години и в началото на профилактиката приемът да е по-малък, за да се избегне риска от поява на алергия.


 

Джинджифил - изключително полезно растение, богато на витамини и минерали. Има имуностимулиращ и противовъзпалителен ефект. Рецепти с джинджифил има безброй – с мед, лимони, канела, а дори и консумацията на едно-две парченца чист джинджифил всеки ден е в състояние да засили имунната ни система и да я направи устойчива на вирусите.

Ето обаче една по-различна и още по-добра рецепта, идваща от Азия – родината на джинджифила. Нужни са ви:

  • 1, 6 л. вода

  • 8 зрънца карамфил

  • 2 ч.л. настърган джинджифил

  • 4 шушулки кардамон

  • 1 пръчица канел

  • 2 зрънца черен пипер

  • 1 ч.л. зелен чай

  • 1 ч.ч. прясно мляко

Слагате водата да заври заедно с карамфила. След като кипне, добавяте джинджифила, кардамона, черния пипер и ванилията. Оставяте да се вари 15-тина минути и след това добавяте зеления чай, с който течността трябва да ври още 1-2 минути. След като свалите от котлона, добавяте прясното мляко и съхранявате в хладилник. От този вълшебен азиатски еликсир се приема по 100 г сутрин на гладно.  

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...